Het energielabel van je nieuwe woning heeft invloed op de hoogte van je hypotheek

Vanaf 1 januari 2024 zijn de normen voor de hoogte van je hypotheek aangepast. Niet alleen zijn de toetsingsnormen aangepast en in veel gevallen ruimer geworden. Ook het energielabel van je nieuwe woning heeft invloed op de hoogte van je hypotheek.

 

Meer lenen voor een woning met een beter energielabel

Met een energiezuinige woning is de energierekening behoorlijk lager dan een woning met een slecht energielabel. Een lagere energierekening betekent meer financiële ruimte. En dat zie je terug in wat je maximaal kan lenen binnen je hypotheek. Hoe beter het energielabel, hoe meer je kunt lenen t.b.v. de aankoop van je nieuwe woning.

 

Minder lenen voor een woning met een slechter energielabel

Koop je een woning met een slecht energielabel, dan kan je ook minder lenen. Je energierekening zal hoger zijn, waardoor je minder financiële ruimte hebt. Hoe slechter het energielabel, hoe minder je kan lenen voor je nieuwe woning.

 

Wat kan je dan meer of minder lenen

De verschillen lopen flink uiteen, tot wel 50.000 euro. Hoe beter je energielabel, hoe meer je kunt lenen. Hoe slechter je energielabel, hoe minder je kunt lenen. We hebben het voor je in een overzicht geplaatst:

  • Label E, F en G: Je kan niet extra lenen.
  • Label C en D: Je kan 5.000 euro meer lenen.
  • Label A en B: Je kan 10.000 euro meer lenen.
  • Label A+ t/m A++: Je kan 20.000 euro meer lenen.
  • Label A+++: Je kan 30.000 euro meer lenen.
  • Label A++++: Je kan 40.000 euro meer lenen.
  • Label A++++ met garantie: Je kan 50.0000 euro meer lenen.

 

Extra lenen om te verduurzamen

Bij veel (slechtere) energielabels is het mogelijk om extra te lenen t.b.v. het energiezuiniger maken van je woning. Dit extra bedrag is dus niet voor de aankoop van je woning, maar om je woning te verduurzamen. Lees meer hierover…

 

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jou?

Klik hier…