Hypotheeknieuws 2023

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe regels voor hypotheken. We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

 

Je mag minder lenen door gedaalde woonqoutes

Doordat de energieprijzen zijn gestegen wordt er uitgegaan van hogere kosten voor levensonderhoud. In overleg met Nibud zijn de woonquotes verlaagd, waardoor de leennorm naar beneden is bijgesteld.

De inkomens zijn door CAO-verhogingen wel gestegen, maar het verlagen van de leennorm zorgt er vaak voor dat hier geen verdere winst uit gehaald wordt. De stijging van het inkomen en de verlaging van de leennorm worden op deze manier tegen elkaar weggestreept.

 

Verhoging van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Op basis van de gemiddelde woningprijs heeft er een verhoging van de NHG-grens plaats gevonden. Deze is van 355.000 euro naar 405.000 euro gegaan. Je kan dus meer lenen met Nationale Hypotheek Garantie.

 

Verhoging van de maximale koopsom binnen de startersregeling

Binnen de startersregeling mag je gebruikmaken van vrijstelling van de 2% overdrachtsbelasting die nu van toepassing is. Je kan hier gebruik van maken als je voldoet aan 3 voorwaarden:

  1. Op de dag van overdracht ben je jonger dan 35 jaar.
  2. De koopsom van de woning mag niet meer dan 440.000 euro zijn.
  3. Je mag niet eerder gebruik hebben gemaakt van deze regeling.

De verhoging zit in voorwaarde nummer 2. Vorig jaar was de toegestane maximale koopsom van de woning nog 400.000 euro. Deze is dus met 40.000 euro gestegen.

 

Op zoek naar hypotheekadvies op maat? Wij kijken vanuit jouw wensen en de mogelijkheden die er zijn binnen deze veranderingen.

Neem contact op met onze hypotheekadviseurs: Klik hier…