Kan ik een hypotheek met lage hypotheekrente meeverhuizen?

De rentes zijn weer gestegen, grote kans dat jij een hypotheek hebt afgesloten of je hypotheek hebt overgesloten in de tijd dat de rentes heel laag waren. Als je nu gaat verhuizen en denkt aan een nieuwe hypotheek kan het zijn dat je schrikt van hoeveel de rentes gestegen zijn. Zou er dan een mogelijkheid zijn om je hypotheek met lage rente mee te verhuizen?

 

Iedere geldverstrekker heeft andere voorwaarden

Als je een hypotheek afsluit komen daar natuurlijk een hoop voorwaarden bij kijken. Niet enkel dat je maandelijks je hypotheeklasten betaald. Deze voorwaarden verschillen per geldverstrekker/hypotheekverstrekker. Of je de huidige hypotheek of hypotheekrente kunt meeverhuizen is sterk afhankelijk van deze voorwaarden.

 

Een verhuisregeling binnen je hypotheek

Als je op dit moment een hypotheek hebt met een lage hypotheekrente en er is een (goede) verhuisregeling in de voorwaarden van je hypotheek meegenomen, dan biedt dat natuurlijk mogelijkheden. Al is de ene verhuisregeling de andere natuurlijk niet en verschillen ook hierin de voorwaarden weer per geldverstrekker/hypotheekverstrekker.

 

Looptijd van de vaste rente en de hypotheek zelf

Naast de voorwaarden en een eventuele verhuisregeling spelen ook de looptijd van de vaste rente en de looptijd van de hypotheek zelf een grote rol in de mogelijkheden. Als je een rentevaste periode hebt van 10 jaar, waar je nog 8 jaar van over hebt, dan wil je die natuurlijk meenemen. Daar haal je ook veel voordeel uit. Echter kan dit niet altijd zomaar.

 

Toetsing door de geldverstrekker/hypotheekverstrekker

Heb je een rentevaste periode die korter is dan 10 jaar dan moet de geldverstrekker/hypotheekverstrekker toetsen met een (fictieve) hypotheekrente van 5%. Ook al is de daadwerkelijke hypotheekrente slechts 1%.

Als je maximaal wilt lenen wordt dat bedrag fors lager als je een rente te dragen hebt van 5% dan als je een rente te dragen hebt van 1%.

Echter is deze regel ingesteld om jou als consument te beschermen tegen sterk veranderende rentes.

 

Wil je weten wat er voor jou mogelijk is?

Als je wilt weten wat er voor jou mogelijk is, dan is het verstandig om een hypotheek-adviseur naar de mogelijkheden te laten kijken. Wij kennen hypotheken en hypotheekvoorwaarden als geen ander. Wij kijken met je mee hoe de situatie van je huidige hypotheek is en wat de voorwaarden zijn. Op basis daarvan kunnen wij je een persoonlijk advies geven. Neem dan nu contact op voor een adviesgesprek: Klik hier…