Klussen, verbouwen en schades in combinatie met je verzekering

Sinds Covid heeft Nederland het klussen in de vingers gekregen. En als je niet zelf aan de slag ging, de bouwsector heeft het gigantisch druk. Onder andere een gevolg van verhuizingen en verbouwingen naar aanleiding van de lage hypotheekrentes.

Maar als je zelf gaat klussen en er gaat iets mis, hoe werkt dat dan met je verzekering? En als een bouwbedrijf een fout maakt, hoe moet dat dan?

 

Zelf klussen en je verzekering

Als je zelf gaat klussen neem je natuurlijk een bepaald risico. Voor de meeste mensen gaat dit risico niet veel verder dan ‘het wordt misschien niet zo mooi als dat een professional het zou doen’. Maar misschien moeten we ons ook bewust zijn van verdergaande risico’s.

Als jij of je gezinsleden een waterleiding raakt en je hebt waterschade, dan kan je dat niet verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Als je woning of meubels schade ondervinden doordat jij of je gezinsleden gaan klussen, dan is dat vaak niet gedekt door je opstalverzekering of inboedelverzekering.

 

Hulp van een bekende bij het klussen en je verzekering

Ook als een bevriend persoon je helpt met klussen en diegene zorgt voor schade, dan is het nog maar de vraag of het op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering te verhalen valt. Dat is afhankelijk of er een ‘vriendendienstclausule’ in de polisvoorwaarden is opgenomen.

 

Zorg dus dat je goed weet waar je aan begint als je gaat klussen en kies er in sommige gevallen misschien voor om het uit te besteden aan een professional.

 

Een klus of verbouwing uitbesteden aan een aannemer, klusser of bouwbedrijf

Als je een klus of verbouwing officieel uitbesteed aan een professional (aannemer, klusser of bouwbedrijf) en er ontstaat schade, dan kan je diegene aansprakelijk stellen voor die schade. Het is natuurlijk niet leuk, voor jou en diegene niet, maar je staat wel sterk en je weet dat het linksom of rechtsom opgelost gaat worden. In veel gevallen wil diegene (als het een klantgerichte professional is) het zelf ook gewoon goed met je oplossen.

En anders kan je natuurlijk je rechtsbijstandverzekering inzetten. Opgelet, dan had je die wel af moeten sluiten voor de verbouwing en het incident.

 

Hoe, wat en wanneer ben je verzekerd

Veel van de genoemde situaties en hoe een verzekeraar daarmee omgaat zijn afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Daarom is goed advies van groot belang. Laat je daarom persoonlijk adviseren. De verzekeringsadviseurs van Zeevat staan voor je klaar, neem nu contact op: Klik hier…