Een inboedelverzekering en een opstalverzekering, wat houden ze in?

Een inboedelverzekering en een opstalverzekering afsluiten, waarom zou je dat doen? Ben je daartoe verplicht? En waarvoor ben je dan verzekerd? En zijn er verschillen tussen deze verzekeringen?

 

Een inboedelverzekering, wat is het en waartegen ben je verzekerd?

Een inboedelverzekering verzekerd je tegen schade aan je zogenaamde ‘huisraad’. Een omschrijving die je niet vaak meer hoort. Het gaat hierbij alles wat als het ware los in je woning staat. Denk aan meubels, je tv, je koelkast enzovoort.

Een inboedelverzekering verzekerd je tegen schade aan deze zaken door bijvoorbeeld lekkage (waterschade), als er iets kapot valt of als er brand uit breekt.

 

Is een inboedelverzekering verplicht?

Een inboedelverzekering is geen verplichte verzekering om af te sluiten. Maar we adviseren deze wel ten zeerste. De premie voor een dergelijke verzekering is niet hoog, maar de kosten door schade kunnen wel enorm oplopen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dan is het fijn als je een verzekering hebt om op terug te vallen.

 

Een opstalverzekering, wat is het en waartegen ben je verzekerd?

Een opstalverzekering verzekerd je tegen schade aan je woning zelf. Het gaat dan niet om wat er in je woning staat (je huisraad) maar meer ‘het gebouw’. Als je woning door wateroverlast of een brand (zware) schade op loopt dan zijn de kosten daarvoor al snel enorm. Met een goede opstalverzekering worden deze kosten vergoed en kun je zo snel mogelijk weer van je woning genieten.

 

Is een opstalverzekering verplicht?

Als je woning-eigenaar bent dan wordt het afsluiten van een opstalverzekering vaak door de hypotheekverstrekker verplicht. Je huis is natuurlijk een onderpand voor je lening, die moet dan ook goed verzekerd zijn. Anders heb jij misschien geen plek meer om te wonen en de bank geen onderpand meer, als je woning door brand wordt verwoest.

Als je een woning huurt dan is de verhuurder degene die de opstalverzekering moet afsluiten.

Als je een appartement koopt dan is er vaak een gezamenlijke opstalverzekering afgesloten voor het gehele gebouw. De kosten hiervoor zijn dan meegenomen in het bedrag dat je maandelijks aan de V.v.E. moet betalen.

 

Met een opstalverzekering en een inboedelverzekering verzeker je verschillende zaken.

Een opstalverzekering dekt dus schade aan de woning zelf en een inboedelverzekering dekt schade aan de zaken die in je woning staan, je ‘huisraad’.

Het kan dus gebeuren dat je schade hebt waarbij je een beroep moet doen op beide verzekeringen. Door brand kan er schade aan de woning zelf oplopen, maar ook aan de meubels in je woning. Denk bijvoorbeeld aan een brand die ontstaat in je keuken. Daarnaast heb je vaak ook nog schade door het blussen.

Bij een storm kan hetzelfde gebeuren. Als er een boom naast je woning omwaait en door het raam van je woonkamer valt bijvoorbeeld. Het raam en beschadiging aan je muur vallen onder de opstalverzekering. Terwijl de schade aan je zithoek, die precies bij dat raam staat, onder je inboedelverzekering valt

 

Wil je meer weten over een een goede inboedelverzekering en opstalverzekering?

Neem dan contact op, Klik hier…