Een woning kopen of huren, wat is de keuze die bij jou past?

Met een huizenmarkt die volgens de media op slot zit, waarbij het vinden van een woning een uitdaging is, waar doe je dan slim aan? Ga je kopen of ga je huren?

Welke keuze past bij je of jullie persoonlijke situatie en wat is er mogelijk?

 

Vergelijk de maandlasten van huren en van kopen.

Het idee dat huren ‘voordeliger’ is dan kopen is, naar onze mening, achterhaald. Voor zowel huren of kopen is het aanbod vele malen lager dan de vraag. De prijzen voor koopwoningen gaan omhoog, maar de huurprijzen gaan ook flink omhoog.

Maar uiteindelijk komt het natuurlijk neer op wat je per maand aan financiële draagkracht hebt. Welke maandlasten passen beter bij je situatie? En dan is het natuurlijk niet gek om te zeggen dat iedereen wel liever voor de optie met lagere maandlasten kiest.

 

Een woning kopen vaak voordeliger dan huren

In de praktijk zien we dat als je eenzelfde soort woning vergelijkt, het kopen van een woning veel lagere maandlasten met zich mee brengt.

Voor een appartement zien we gebeuren dat de maandlasten voor een hypotheek bijvoorbeeld rond de 400 euro uit komen. Terwijl je voor een appartement dat maximaal even groot is, of vaak kleiner, in de huursector per maand zo op 600 a 700 euro of meer uit komt. Natuurlijk speelt eventuele huurtoeslag daarbij nog een rol. Maar daar kom je natuurlijk ook niet altijd voor in aanmerking.

En huurprijzen voor tussenwoningen komen uit op 1000 euro of meer per maand. Dat zijn flinke maandlasten.

 

Lagere maandlasten bij een hypotheek

Door de huidige lage rentes komen de maandlasten voor hypotheken vele malen lager uit dan 5 tot 10 jaar geleden. Puur op maandlasten is het dus vaak voordeliger om te kopen dan te huren. Vergeet ook niet dat een koopwoning een investering is in iets wat echt van jou is, dat zal bij een huurwoning nooit het geval zijn.

 

Een woning kopen is toch lastig in deze huizenmarkt?

Het vinden van een koopwoning is een uitdaging in deze huizenmarkt. Maar het vinden van een huurwoning kan net zo lastig zijn. Je moet snel zijn en er slim mee om gaan. Advies in winnen bij een aankoopmakelaar kan je ook helpen.

Zo hadden wij een klant die bij de tweede woning die hij bezichtigde voor het eerst een bod uit bracht en (met een beetje geluk) ook daadwerkelijk deze woning kon kopen.

 

Kan ik wel een hypotheek krijgen? Je moet toch aan allerlei lastige regels voldoen?

Natuurlijk zijn er voorwaarden om een hypotheek te krijgen. En in veel gevallen moet je ook zelf geld inbrengen als je een woning gaat kopen. Want er moet overboden worden als je een kans wilt maken. Een stuk stabiliteit in je werk of onderneming is van belang.

 

In het kunnen krijgen van een hypotheek is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee naar je persoonlijke situatie en denken in mogelijkheden. Ga je rechtstreeks naar een bank, dan kijken die vaak alleen maar binnen bepaalde kaders. Wij kijken naar het grotere totaalplaatje. Wat kan er gedaan worden waardoor je wel een hypotheek kan krijgen en dus een woning kan kopen? We denken met je mee en geven eerlijk en helder advies.

 

Wil je hypotheekadvies, zelfs als je twijfelt?

Neem dan contact op, Klik hier…