Een huis kopen door te overbieden

Het gaat hard in de huizenmarkt op dit moment. Het aanbod wisselt snel en is in bepaalde prijsklassen behoorlijk klein. Bij de omschrijving van een woning zie je dan ook vaak dat een bod vanaf een bepaalde prijs serieus in overweging wordt genomen. Met andere woorden, je moet overbieden. Dus een bod doen dat boven de vraagprijs ligt. Hoe steekt dat qua financiering in elkaar?

 

Vraag en aanbod in woningen.

De vraag naar woningen/woonruimte is enorm. Daarentegen is het aanbod behoorlijk klein. Daardoor stijgen de huizenprijzen enorm en wordt er snel verkocht.

Je moet er dan ook snel bij zijn als je interesse hebt in een woning en een bod wil doen om kans te maken op die woning.

Dat brengt verkopers in een hele luxe positie. Ze kunnen een maximale opbrengst uit hun verkoop halen en daar nog wat bovenop. Het kan zijn dat een andere geïnteresseerde een bod doet dat al hoger is dan de vraagprijs. Als jij de woning graag wilt zul je daar mogelijk ook weer boven moeten bieden om in overweging te worden genomen.

 

Een hypotheek afsluiten voor een woning waarbij je meer hebt geboden dan de vraagprijs.

Hoe zit het met de financiering van je nieuwe woning als je een bod hebt gedaan dat boven de vraagprijs ligt? Kan je alles mee financieren? Het antwoord daar op is afhankelijk van de marktwaarde van de gekochte woning.

Je mag tot 100% lenen van de marktwaarde van de gekochte woning. Als je een woning wilt kopen waarbij je hebt overboden, dan dient er een taxatie plaats te vinden om te bepalen wat de marktwaarde van de gekochte woning is.

Is de marktwaarde lager dan het overeengekomen koopbedrag, dan zul je het verschil zelf in moeten leggen. Komt de marktwaarde overeen met het bod, dan kan je het mee financieren binnen je hypotheek. Laat je daarom goed adviseren over de mogelijkheden en maak inzichtelijk wat je zelf in zou kunnen leggen zodat je zeker te werk kan gaan.

 

Wil je een van onze adviseurs spreken over de mogelijkheden van een hypotheek en overbieden?

Neem dan contact op, Klik hier…