Je bent alleenstaand huiseigenaar maar gaat nu trouwen en/of samenwonen, waar moet je rekening mee houden?

Het gebeurt natuurlijk vaker: Je bent vrijgezel en hebt een woning gekocht. Maar je komt iemand tegen waarmee je een fijne relatie opbouwt. Na verloop van tijd willen jullie gaan trouwen en/of gaan samenwonen. Waar moet je dan rekening mee houden?

 

Samenwonen of trouwen maakt niet uit met betrekking tot de woning.

Met betrekking tot het ‘eigenaar zijn’ van de woning maakt samenwonen of trouwen geen verschil. Bij samenwonen heeft ieder zijn of haar eigen spullen en dat blijft diens eigendom. Zo ook de woning. Trouwen gebeurt tegenwoordig alleen in ‘beperkte gemeenschap van goederen’ waardoor alles wat voor het trouwen van jou was, ook je eigendom blijft. Heb je dus voor het trouwen de woning gekocht, dan blijft het ook je woning.

 

Maak duidelijke afspraken en laat deze vastleggen via de notaris.

Zoals hierboven omschreven blijft het huis je eigendom als jij dat hebt gekocht voordat jullie gingen samenwonen of trouwen. Maar het is natuurlijk logisch dat als iemand bij je in komt wonen die ook bijdraagt aan de vaste ‘woonlasten’ zoals de hypotheek, verzekeringen enzovoort.
Als dat gebeurt moet je meer gaan nadenken over de toekomst. En duidelijke afspraken maken. Mochten jullie in de toekomst weer uit elkaar gaan, en je partner heeft meebetaald aan de woning, dan kan je partner ook aanspraak maken op de woning. Je gaat er natuurlijk niet van uit dat jullie weer uit elkaar gaan, maar het opstellen van goede afspraken is wel belangrijk. En om deze afspraken rechtsgeldig te laten zijn moet dit via de notaris verlopen.
Zo kan je bijvoorbeeld in de afspraken vastleggen dat je partner wel mee betaald aan de woning, maar er geen eigenaar van wordt of aanspraak op kan maken in de toekomst. Ook kan je vastleggen hoeveel de ander bijdraagt enzovoort.

 

Willen jullie samen een nieuwe woning kopen?

Neem dan contact op, Klik hier…