Hoe zit het met je huis en hypotheek als je gaat scheiden?

We wensen het niemand toe om in deze vervelende situatie te komen: een scheiding. Naast dat er praktisch enorm veel geregeld moet worden heb je ook emotioneel veel te verwerken. En dat maakt het geheel lastiger.
Vaak zien we dat er makkelijk over de praktische kant van scheiden wordt gedacht. Maar het is van essentieel belang om goede professionele begeleiding te hebben bij het praktisch regelen van de scheiding.
Bij Zeevat Hypotheken & Verzekeringen kunnen we je goed van dienst zijn in het regelen van je scheiding als het gaat om je woning en hypotheek.

 

Woning, hypotheek, spaargeld en andere zaken van waarde moeten goed verdeeld worden.

Bij Zeevat Hypotheken & Verzekeringen richten wij ons op de woning en de hypotheek. Maar bij de verdeling moet je natuurlijk ook rekening houden met eventueel spaargeld en andere eigendommen van waarde zoals bijvoorbeeld auto’s. Dit heeft ook vanuit fiscaal opzicht waarde en moet goed verdeeld worden, na een scheiding wil je natuurlijk niet nog een naheffing ontvangen van de belastingdienst. Je hebt waarschijnlijk al genoeg aan je hoofd.

 

De belastingdienst en scheiden.

De belastingdienst kijkt altijd extra ‘streng’ mee als je gaat scheiden. Gaat de verdeling wel echt zoals het moet? Want zo niet en dan kan het zijn dat de belastingdienst zegt dat je belasting moet betalen over een door jou ontvangen deel.
Bijvoorbeeld als het gaat om overwaarde op je woning die niet netjes verdeeld wordt. Dan kan het zijn dat over het deel wat jij teveel krijgt belasting moet worden betaald.

 

Scheiden en een van jullie blijft in jullie huis wonen, wat te doen met overwaarde van je woning?

De waarde van huizen is flink gestegen de afgelopen jaren. Het kan dus zijn dat je woning meer waard is dan het bedrag waarvoor jullie destijds een hypotheek hebben afgesloten. Dat noemen we overwaarde.
Als je bijvoorbeeld een hypotheek van 200.000 euro hebt en je woning is 250.000 waard, dan heb je een overwaarde van 50.000 euro. Die overwaarde moet eerlijk verdeeld worden.

Het is daarbij belangrijk dat een onafhankelijke partij de waarde van de woning bepaald. Daarvoor dient een taxatierapport te worden opgesteld. Daarvoor kan je terecht bij een makelaar.

Houdt er rekening mee dat de waarde van de woning in het taxatierapport kan afwijken van het bedrag dat een woning zou opleveren op het moment dat je de woning zou verkopen.

 

Scheiden en jullie gezamenlijke huis verkopen.

Als geen van jullie in de gezamenlijke woning wil of kan blijven wonen dan moet je verkopen. Dan is het natuurlijk de bedoeling dat met de opbrengst de hypotheek wordt afgelost.

De eventuele overwaarde die uit de verkoop voortkomt, dus de winst van de verkoop, moet dan tussen jullie bieden verdeeld worden.

Maar blijft er na de verkoop een schuld over, dan moet die schuld ook over jullie beiden verdeeld worden natuurlijk.

 

Scheiden en de hypotheek.

Afhankelijk van het soort hypotheek dat je hebt moet er vanuit de hypotheek ook een verdeling plaats vinden. Als je een spaarhypotheek hebt is ook daar een spaarpotje van. De inhoud daarvan dient verdeeld te worden.
Daarnaast moet er gekeken worden of 1 van jullie beiden de hypotheek alleen kan dragen of dat er een nieuwe hypotheek afgesloten moet worden. Daarin is het natuurlijk afhankelijk van je inkomen wat de mogelijkheden zijn.

Daarvoor is goed advies op maat heel belangrijk. Bij Zeevat Hypotheken & Verzekeringen gaan wij verder dan enkel de gebaande wegen en de adviezen die iedereen je wel kan geven. Wij willen samen met jou de juiste oplossing zoeken.

 

Wil je persoonlijk advies over je woning en hypotheek in of na jullie scheiding?

Neem dan contact op, Klik hier…