Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, wat is de meerwaarde?

Deze blog is voor ondernemers. Met name ZZP’ers. Heb je al eens nagedacht over je aansprakelijkheid? Wat als er iets mis gaat bij een klant waar je aan het werk bent? Belangrijk om goed na te denken over de risico’s die je loopt en hoe jij als ondernemer je kan verzekeren tegen die risico’s.

 

Waarom is je particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet van toepassing voor jou als ondernemer?

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is van toepassing voor schades die je als particulier veroorzaakt. Voor als je bijvoorbeeld op bezoek bent bij de buren en je stoot per ongeluk een glas rode wijn om over het hun prachtige hoogpolige tapijt. Dat krijg je er nooit meer uit. Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen de kosten die hier uit voort komen. Je was op bezoek bij je buren als particulier, niet met je ‘ondernemersjas’ aan om het maar even zo te zeggen.

 

Wat dekt je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Stel dat je aannemer bent. Je loopt bij de klant naar binnen met een ladder onder je arm en een grote pot verf in je andere hand. Het gebeurt je natuurlijk nooit, maar net die ene keer gebeurt het toch: Je struikelt over de drempel van de voordeur. Je ladder stoot een prachtige vaas in de gang om en je verfpot valt open op de grond waardoor er een enorme verfvlek op het vloerkleed in de gang komt. Je baalt natuurlijk en je wilt dit graag oplossen voor je klant. Maar je baalt ook van de bijkomende kosten voor de vaas en het verfkleed. Dan ben je blij dat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt. Deze schade kun je namelijk verhalen op je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Niet op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering, je was hier namelijk niet als particulier, je had je ‘ondernemersjasje’ aan, dan ben je dus ook aansprakelijk als ondernemer.

Het gaat hier dus om schades en de financiële gevolgen hiervan die je toebrengt als ondernemer.

 

Is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering alleen voor ondernemers die werkzaam zijn in de bouwbranche?

Met het bovengenoemde voorbeeld zou je kunnen denken dat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering alleen belangrijk is voor ondernemers die in de bouwbranche werken. Zoals aannemers, schilders, elektriciens enzovoort. Een aansprakelijkheidsverzekering is echter belangrijk voor alle soorten ondernemers. Ben je bijvoorbeeld een hypotheekadviseur of verzekeringsagent en kom je veel bij de mensen thuis? Dan kan je natuurlijk ook je drinken laten vallen, een vaas omstoten of andere schade berokkenen. Voor freelancers is dat natuurlijk niet anders, die werken vaak op het kantoor van hun opdrachtgevers. Wat als je op de laptop van je opdrachtgever werkt en je stoot die per ongeluk van het bureau af. Laptop stuk, geen leuke kostenpost want jij bent aansprakelijk. Ook dan is het fijn om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering te hebben.

 

Het verschil tussen een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering moet niet verward worden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Als je bijvoorbeeld architect bent en je hebt een berekening verkeerd gemaakt bij het ontwerpen van een woning waardoor de bouw niet goed wordt uitgevoerd en het huis onveilig is om in te wonen en/of hier schade door ontstaat, dan valt dat niet onder je zakelijke aansprakelijkheid maar onder je beroepsaansprakelijkheid. Dit is namelijk een inhoudelijke fout die jij in je werk hebt gemaakt, een beroepskwestie. Niet een ongelukje zoals een vaas omstoten.

Doe je dus werk waarbij inhoudelijke risico’s van toepassing zijn met grote financiële of materiële gevolgen als je een fout maakt? Dan is het verstandig om aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te denken.

 

Advies over je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Neem dan contact op, Klik hier…