Een hypotheek voor vrijgezellen. Maakt dat verschil ten opzichte van een hypotheek voor stellen?

Als alleenstaande een hypotheek aan gaan kan heel spannend zijn. En kan je als single makkelijk een hypotheek krijgen? We vertellen je er meer over in deze blog.

 

Wat je kan lenen voor je hypotheek.

De hoogte van de hypotheek die je kan afsluiten wordt gebaseerd op je inkomen. In veel gevallen is dat natuurlijk minder dan stellen die beiden een baan hebben. Een huishouden met tweeverdieners zal sneller een hoger inkomen dan een alleenkopende hebben en daarom meer kunnen lenen. Maar het kan natuurlijk ook andersom zijn, dat je als vrijgezel meer verdient dan een stel die beiden werken.

 

Is het als alleenstaande dan wel interessant om te kopen en dus een hypotheek af te sluiten?

In veel gevallen is het antwoord ja! Ja het kan als alleenkopende heel interessant zijn om te kopen en dus een hypotheek af te sluiten. Vooral in deze tijd met lage rentes zijn de maandlasten van een hypotheek vaak veel lager dan die van een huurwoning. En dat is natuurlijk prachtig. En een eigen woning en meer bestedingsruimte, een win-win situatie.

We zullen daarvoor natuurlijk wel een adviesgesprek aan moeten gaan. Waarbij we je wensen en je inkomen kunnen bespreken. Dan kunnen we samen kijken of het realistisch is.

 

Een alleenkopende met hetzelfde inkomen als een stel, dat beiden inkomen heeft, kan meer lenen.

Lees ik dat nu goed? Ja dat lees je goed! Een onlogisch elementje in de regels van hypotheekland. Als jij als vrijgezel 50.000 euro per jaar verdient en een stel verdient datzelfde bedrag samen dan kan jij meer lenen.

De woonquote, het bedrag van je bruto inkomen dat aan woonlasten mag worden gespendeerd, wordt bij stellen gebaseerd op 100% van het inkomen van de eerste verdiener en op 90% van de tweede verdiener. Ben je alleenstaand dan wordt je woonquote dus bepaald op basis van 100% van je bruto inkomen.

Tweeverdieners hebben beiden recht op de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze kortingen zijn dus hoger bij tweeverdieners dan bij een alleenkopende. Aangezien een alleenkopende maar een keer recht heeft op deze kortingen. Daar komt nog bij: Hog hoger je inkomen, hoe lager de korting.

Maar toch kan een vrijgezel, onder aan de streep, meer lenen met een inkomen van 50.000 euro dan een stel dat samen precies hetzelfde verdient. Terwijl de alleenkopende eigenlijk minder te besteden heeft in vergelijking met een stel.

Dat biedt natuurlijk goede mogelijkheden voor vrijgezellen!

 

Ben jij alleenstaand en wil je meer weten over je mogelijkheden voor een hypotheek?

Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze gespecialiseerde adviseurs: Klik hier…