Aansprakelijkheidsverzekering, wat valt daar onder?

Een aansprakelijkheidsverzekering, waarom zou je die afsluiten? Wat is er gedekt binnen een aansprakelijkheidsverzekering?

 

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

In dit artikel richten we ons op aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren, afgekort AVP. Er zijn ook zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen, die zijn er voor bedrijven. Er zijn veel overeenkomsten maar een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekt geen zakelijke aansprakelijkheid net zoals een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering geen particuliere aansprakelijkheid dekt.

 

Welke risico’s dekt een particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

De aansprakelijkheidsverzekeraar dekt materiële of lichamelijk schade die veroorzaakt wordt door de verzekerde persoon. Let op: Een aansprakelijkheidsverzekering is geen vervanging voor een autoverzekering. Daar dien je een andere verzekering voor af te sluiten.

Een aansprakelijkheidsverzekering gaat om schade die je, per ongeluk, als persoon toebrengt aan een bezitting of persoon. Zuivere vermogensschade schade (schade die enkel financieel is) en bewust toegebrachte schade worden over het algemeen niet vergoed.

 

Schade door huisdieren.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt bijvoorbeeld de schade die door je huisdier wordt toegebracht. Als je kat bijvoorbeeld een vaas om stoot die stuk valt. Of een hond die een schoen te pakken krijgt van je bezoek en deze kapot bijt.

 

Schade door kinderen.

Ook kan er gedacht worden aan schade die kinderen aanbrengen. Bijvoorbeeld als je kind tegen een auto aan fietst waardoor er schade aan die auto ontstaat. Of een glas drinken dat wordt omgestoten en een niet te verwijderen vlek op het tapijt achter laat.

 

Schade door jezelf aangebracht.

Soms breng je zelf ook per ongeluk schade toe aan iemands bezit. Je helpt bijvoorbeeld iemand met het wegduwen van een aanhangwagen en raakt daarbij een andere auto. Dan valt het onder je aansprakelijkheidsverzekering. Ga je met de auto de aanhanger verplaatsen en veroorzaak je dan schade, dan valt het weer onder je autoverzekering.

 

Advies over je aansprakelijkheidsverzekering?

Voor een goede aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, Klik hier…