Een brandverzekering, hoe sluit ik die af?

Je moet er niet aan denken, brand. Bij brand zullen de meeste mensen in eerste instantie aan hun woning denken, daar gaat deze blog over. Maar je auto kan natuurlijk ook door brand verwoest worden. De kans dat het je overkomt is natuurlijk klein en bij de bouw van de meeste moderen woningen worden ook preventieve maatregelen genomen tegen brand. Maar het kan je overkomen, hoe zit dat met het verzekeren tegen brand? Een brandverzekering?

 

Een brandverzekering voor je huis en inboedel

Een aparte brandverzekering bestaat niet. Je dient hiervoor naar een opstalverzekering en een inboedelverzekering te kijken. Daarnaast is het ook belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering nodig voor als er schade aan bijvoorbeeld andere woningen ontstaat door de brand.

 

Verzeker je woning tegen brand met een opstalverzekering

De opstalverzekering gaat om je huis zelf. Eigenlijk als een ‘lege huls’. Hiermee is je woning verzekerd tegen bijvoorbeeld stormschade en dus ook brand. Als je huis dus afbrandt zal de opstalverzekering uitkomst bieden bij het opnieuw opbouwen. Je meubelair is niet meeverzekerd met een opstalverzekering. Hiervoor dien je een andere verzekering af te sluiten.

Een opstalverzekering is geen verplichte verzekering om af te sluiten. Maar als je woning afbrandt en je bent niet verzekerd, dan zit je natuurlijk in een hele lastige situatie. Dat wil je niet. Daarnaast is het overigens wel zo dat veel hypotheekverstrekkers een opstalverzekering verplichten bij de afname van de hypotheek.

 

Verzeker de inhoud van je woning tegen brand met een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is gericht op alles binnen en om je huis. Denk aan je meubelen en elektronische apparatuur. Zelf een compleet nieuwe inboedel moeten kopen is nogal wat natuurlijk. Fijn als je dan verzekerd bent zodat je niet alles uit eigen zak hoeft te betalen.

Vaak kan je deze verzekering apart afsluiten, maar ook als pakket met een opstalverzekering. Dit is afhankelijk van je verzekeraar en je eigen wensen en situatie.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Met een opstalverzekering en inboedelverzekering ben je verzekerd tegen de materiële schade van een brand. Maar de emotionele schade kan je natuurlijk niet verzekeren. Het is altijd enorm schrikken als er brand in je woning is en hopelijk kom je er ongedeerd vanaf. Maar om te weten dat je persoonlijke herinneringen zoals foto’s en andere zaken van emotionele waarde in vlammen op gaan is natuurlijk verschrikkelijk. Deze zaken zijn onvervangbaar. Die waarde valt niet te verzekeren. Daarom is het beter om brand te voorkomen.

Plaats bijvoorbeeld brandmelders in huis, brandblussers en branddekens. Zorg dat elektronische apparaten niet op stand-by staan maar helemaal uit worden gezet. Ga voorzichtig om met kaarsen en sierhaarden. Zorg dat alle vlammen goed gedoofd zijn als je de ruimte verlaat.

 

Aansprakelijkheidsverzekering bij brand

Als de brand van jouw woning schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld andere woningen, dan kan jij aansprakelijk worden gesteld. De situatie zal al heftig zijn, dan wil je niet ook nog dit er overheen krijgen. Met een aansprakelijkheidsverzekering ondervang je dit.

 

Wil je meer weten over een een goede verzekering in het geval van brand?

Neem dan contact op: Klik hier…