Hypotheekverstrekkers, hoe zit dat?

Zeevat Hypotheken & Verzekeringen is een hypotheekadviseur. Dat betekent dat wij hypotheken adviseren van bedrijven die hypotheken aanbieden, ook wel hypotheekverstrekkers genoemd. Wij adviseren de hypotheek die het beste bij je past, wij financieren de hypotheek dus niet zelf. Voor velen logisch, maar toch ook wel eens goed om gewoon te vermelden.

Het aanbod in hypotheekverstrekkers is enorm. En hypotheekverstrekkers komen en gaan, het landschap veranderd dus voortdurend. Bij Zeevat Hypotheken & Verzekeringen zorgen wij dat we goed op de hoogte zijn van de veranderende markt en het aanbod in hypotheekverstrekkers. Het komt wel eens voor dat een klant zelf een hypotheekverstrekker aan ons voorlegt met de vraag of die niet (beter) geschikt is voor zijn of haar hypotheek. In zulke gevallen is het natuurlijk belangrijk dat wij op deze specifieke vraag een onderbouwd hypotheekadvies kunnen geven. Maar hoe weten we nu of een hypotheekverstrekker goed en betrouwbaar is? En of een hypotheek via die verstrekker een goed plan is of niet?

 

Ééndagspartijen, hypotheekverstrekkers die wij links laten liggen

Als er een nieuwe hypotheekverstrekker op de markt verschijnt, is het vooral belangrijk om te kijken wat voor partij dat is. Is het duidelijk dat het gaat om een partij die zich op langere termijn in het hypotheeklandschap wil vestigen dan verdienen ze serieus onderzoek. Hoe zijn de voorwaarden? Wat is het aanbod? Wat voor ervaring zit er eventueel achter? Hypotheken zijn iets voor de langere termijn, wij vinden dat een hypotheekverstrekker zich daarom ook voor de langere termijn aan zijn diensten moet binden.

In de huidige huizenmarkt, met een goed lopende economie, vinden velen het interessant om zich in de hypothekenmarkt te begeven. Meer verkoop van huizen, meer hypotheken, vooral ook nu de NHG bijvoorbeeld weer omhoog gaat vanaf 1 januari 2020. Maar gaat het slechter met de huizenmarkt en/of de economie, dan trekken sommige partijen zich ook snel weer terug. Al is dat niet alleen van toepassing in het toetreden in hypotheken en het er weer uit stappen, vaak heeft het ook te maken met het kapitaal dat achter de financiering van de hypotheken zit.

Hypotheekverstrekkers die in een goede markt snel toetreden maar ook het risico hebben dat ze zich snel weer terugtrekken noemen wij ééndagspartijen en daar doen wij geen zaken mee. Wij binden ons voor de langere termijn aan onze klanten, doen ons best voor onze klanten, dat verwachten wij ook van de hypotheekverstrekkers waarvan wij de hypotheken adviseren.

 

Waar komt het geld van de hypotheekverstrekkers vandaan?

Verschijnt er een nieuw ‘hypotheeklabel’ op de markt, dan kijken wij wat voor partij hier achter zit. Het komt bijvoorbeeld voor dat het om een partij gaat die zich tijdens de crisis heeft teruggetrokken uit de Nederlandse hypothekenmarkt of de volledige hypothekenmarkt. En nu het goed gaat met de economie weer toetreden. Dat komt natuurlijk niet betrouwbaar over.

Soms zijn er ook investeerders die zich inkopen in een hypotheeklabel. Dan komt er geld bij hen vandaan om de hypotheken te financieren. Denk bijvoorbeeld aan buitenlandse investeerders, ook wel capital investers genoemd. Vaak zijn deze investeerders gericht op de korte termijn en dat terwijl een hypotheek iets is voor de lange termijn.

 

Rentes en rentevaste periodes

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er natuurlijk een rentevaste periode afgesproken. Gaat het om een hypotheekverstrekker die gericht is op de korte termijn, dan kan het zijn dat deze hypotheekverstrekker zich tijdens de rentevaste periode terugtrekt uit de hypothekenmarkt. Ze bieden dan geen nieuwe hypotheken meer aan.

Als er vervolgens een nieuwe renteperiode begint zie je bij deze inactieve partijen dat de rentes omhoog gaan. En dat is natuurlijk iets wat je niet wilt bij je hypotheek.

 

Harde afspraken en een inflexibele houding

Ééndagspartijen maken bij het verstrekken van hun hypotheken harde afspraken. Er staan harde kaders en daarbuiten kan niet worden gegaan. Deze inflexibele houding kan op de lange termijn problemen opleveren. Terwijl gevestigde banken, die voor de lange termijn gaan, meer kunnen meedenken in een oplossing als er problemen zijn.

Wat voor problemen dan? Bijvoorbeeld als je een (financiële) tegenslag hebt en (tijdelijk) moeite hebt met het betalen van je hypotheek. Met hypotheken via ééndagspartijen is de kans groot dat je dan uit je huis weg moet. Terwijl gevestigde banken buiten hun kaders durven te gaan in het meedenken van een oplossing dat je gewoon in je woning kan blijven wonen. Een veel prettiger gedachte natuurlijk, helaas hebben wij ook te maken met dit soort zaken en dat gaat ons aan het hart.

 

Kennis zorgt voor een goed advies

Zeevat Hypotheken & Verzekeringen kent de markt. We hebben 20 jaar ervaring. In die jaren hebben we veel zien gebeuren in de hypothekenmarkt en hebben we de gevolgen gezien voor de mensen die verschillende hypotheken hebben afgenomen bij verschillende hypotheekverstrekkers.

Daarom weten wij waar we op moeten letten en adviseren wij hypotheken van gedegen hypotheekverstrekkers.

Wil je hier over doorpraten? Dat kan door contact met ons op te nemen: via onze contact-pagina…