Meer lenen met energie besparende voorzieningen, energieneutrale maatregelen en energie terugleveren

De overheid steunt het ondernemen van energiebesparende voorzieningen en energieneutrale woningen. En natuurlijk al helemaal als je zo energiebesparend bezig bent geweest met je woning dat je energie terug kan leveren. Als je hier voor kiest kan je meer lenen om die voorzieningen te financieren. Heel interessant natuurlijk, want iedereen wil een steentje bijdragen aan een beter milieu en de toekomst van deze aarde. Daarnaast ga je er ook mee besparen op de lange termijn.

 

Hoeveel extra kan ik lenen voor deze maatregelen?

Er zijn verschillend situaties waardoor de bedragen die je kan lenen verschillen. Hier onder een overzicht:

  • Op basis van je inkomen mag er 9000 euro worden toegevoegd aan je maximale lening
  • Op basis van de waarde van de woning mag er, met NHG, tot maximaal 106 procent van de marktwaarde worden geleend
  • Als je woning energieneutraal wordt gemaakt mag je 25000 euro extra lenen bovenop je normale maximale lening op basis van je inkomen
  • Als aantoonbaar energie terug levert mag je zelfs 32000 euro extra lenen bovenop je normale maximale lening op basis van je inkomen

Op dat laatste zijn wel bepaalde voorwaarden van toepassing en moeten er specifieke rapporten worden opgesteld. Het is natuurlijk logisch dat hier vrij streng mee wordt omgegaan.

 

Om wat voor energiebesparende maatregelen zou het dan gaan?

Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die je kan nemen. Hierdoor ga je minder energie gebruiken en als je het naar het juiste niveau brengt zelfs energieneutraal wonen.

Isolerend glas of hoog rendement glas

In isolerend glas zijn natuurlijk verschillende keuzes. Dubbel glas, triple glas, HR++, HR+++ om er enkele te noemen. Hierdoor blijft de warmte meer in je woning waardoor er minder energie gebruikt hoeft te worden om het huis warm te houden.

Extra isolatie in de muren

Ook hier zijn verschillende keuzes te maken. Laat je hiervoor goed informeren door specialisten. Er zijn verschillende materialen die in je muren gespoten kunnen worden waardoor deze beter geïsoleerd zijn. Ook weer er op gericht om de warmte meer in je woning te houden zodat er minder energie verbruikt hoeft te worden om het huis warm te houden.

Vloer isolatie

Er komt, vooral in de winters, veel kou uit de grond die omhoog trekt in het huis. Hierdoor is de vloer kouder en moet er energie worden gebruikt om die tegen te gaan. Met vloer isolatie ga je dit probleem tegen. Het brengt natuurlijk ook meer comfort. In moderne woningen al dit probleem waarschijnlijk iets minder merkbaar zijn dan in oude woningen.

De installatie van een warmtepomp

Dit wordt gezien als de vervanging van de CV-ketel. Een warmtepomp verplaatst warmte of pompt dit als het ware op. Het is hierbij van belang dat de woning goed is geïsoleerd. Een dergelijke pomp is een flinke investering waardoor het interessant is om meer te lenen om dit te kunnen bekostigen.

De installatie van zonnepanelen

Op dit moment is dat een veel geziene maatregel die huiseigenaren nemen. Zelf elektriciteit opwekken is natuurlijk heel interessant omdat je dan minder of geen gebruik hoeft te maken van de grote energieleveranciers. Het moet echter wel net kunnen op of om je woning. Er zijn soms ook mogelijkheden om zonnecollectoren te kopen of huren op een zogenaamd ‘park’ van zonnecollectoren.

Hoog rendement ketel

De ontwikkeling van CV-ketels is de afgelopen jaren hard gegaan. Ze zijn steeds zuiniger geworden en kunnen steeds meer resultaat boeken met steeds minder. Een dergelijke ketel is beter voor het milieu en er hoeft minder ‘gestookt’ te worden.

Een pelletkachel of biomassaketel

Als je iets anders dan een warmtepomp zoekt om de CV-ketel te vervangen dan is een pelletkachel of een biomassaketel misschien een goede keuze. Hierdoor hoef je geen gas te ‘stoken’ om je huis te verwarmen.

Wil je hypotheekadvies waarin dit wordt meegenomen? Neem dan contact met ons op via onze contact-pagina…